• Facebook
  • Instagram

Nieuws

Gast aan Tafel te gast in Oegstgeest

Op de door het COA georganiseerde informatiemarkt in Oegstgeest was Gast aan Tafel natuurlijk present - en dat sprak eigenlijk vanzelf: in november komt op een mooie plek in de gemeente Oegstgeest een groot aantal woningen beschikbaar voor statushouders, voor wie nieuwe vriendschappen uiterst welkom zijn en Gast aan Tafel kan daarbij een belangrijke en dankbare rol spelen. De bezoekers aan die infomarkt toonden zich erg erg enthousiast en willen graag meehelpen om hun nieuwe plaatsgenoten zich zo snel mogelijk thuis te laten voelen: zij verlieten de markt met een glimlach op hun gezicht en een folder van Gast aan Tafel in de hand.

PAASBRODEN ACTIE

April 2021

We zitten in de lockdown waardoor de deelnemers aan Gast aan Tafel elkaar niet kunnen ontmoeten.

Om iets van ons te laten horen gaat het voltallige bestuur op pad om de nieuwkomers te verrassen met een Paas attentie.

Klik op onderstaande links:

https://www.haagsdagblad.nl/regio/gast-aan-tafel-bezorgt-paasattenties-bij-statushouders-in-den-haag              Zfbclid=IwAR080RUyx_3IlumqGDuCET5rTiSDXx930MdOC7JcEbz7FBjAIh8n_fvE9Lo

https://dagblad070.nl/den%20haag%20%26%20regio/gast-aan-tafel-paasattenties-voor-haagse-statushouders?fbclid=IwAR1OnwqSiNVdyc0ZnB3_DeQ6mPZMDl9xpEt7Dh7VVn8wp2KjrdOZEvrXjjA

Maak werk van wereldburgerschap

Studenten Haagse Hogeschool organiseren maaltijd met Nieuwkomers

Werk maken van wereldburgerschap is meer dan praten en debatteren. Werken aan wereldburgerschap betekent doen en handelen om elkaar te leren kennen. Drie stichtingen en twee studentenverenigingen van De Haagse Hogeschool hebben de handen ineen geslagen en een eerste actie opgezet. Zij organiseerden een eerste kennismakingsdiner tussen statushouders in Nederland en studenten van De Haagse Hogeschool.

Op 25 november kwamen 20 statushouders en ongeveer 20 studenten samen in de Lighthouse. Het doel was kennismaken met de ander en elkaar leren kennen. De ervaring van de afgelopen 50 jaar leert namelijk dat de meeste vluchtelingen in Nederland blijven. De eerste vijf jaar zijn ze statushouder, vrij snel daarna Nederlander. Voor hen is het belangrijk dat zij zich welkom voelen binnen de Nederlandse samenleving. En om je welkom te voelen moet je in de maatschappij kunnen integreren.

Veel statushouders in Nederland zijn jong, het zijn mensen die iets van het leven gaan maken en een deel van hen zijn de toekomstige studenten aan onder meer de Haagse Hogeschool. De koppeling die we tot stand brachten had dan ook tot doel om enerzijds de studenten kennis te laten maken met mensen uit een hele andere wereld met een andere achtergrond en vooral een heel ander verhaal over hun leven en anderzijds om de statushouders te laten zien wat de mogelijkheden zijn die Nederland hen biedt.

Gezamenlijke maaltijd Gast aan tafel op de Doornse Hockeyclub

Zaterdag 21/9 zijn deelnemers van Gast aan Tafel (GAT) gastvrij ontvangen door de Doornse Hockey Club.

GAT organiseert dat Nederlanders en nieuwkomers (voormalige vluchteling die definitief mag blijven) met elkaar kennis maken. Het idee van Gast aan Tafel is dat gedurende zes maanden een Nederlands gastgezin en een nieuwkomersgezin een keer per maand met elkaar gaan eten, koffie drinken of iets anders doen. De eerste keer komt de nieuwkomer bij het gastgezin, de tweede keer gaat het gastgezin naar de nieuwkomer en vervolgens om en om. Zo leert het gastgezin de cultuur en leefwereld van een nieuwkomer. En een nieuwkomer maakt kennis met de huisomgeving en de Nederlandse cultuur. Dit kan leiden tot meer begrip voor elkaar.

GAT op de Utrechtse heuvelrug bestaat nu bijna 2 jaar en afgelopen zaterdag was er een gezamenlijke maaltijd met de gastgezinnen en nieuwkomers. Doornse HC stelde zijn clubhuis en terrein beschikbaar en ruim 60 volwassenen en kinderen van vele nationaliteiten hebben genoten. Het was prachtig weer en binnen was een  lopende buffet van meegebracht eten uit vele landen. Zowel nieuwkomers vonden het leuk om iedereen te ontmoeten, als ook de Nederlandse gezinnen, die ervaring uitwisselden als gastgezin. De kinderen sprongen naar hartenlust op een springkussen, speelden hockey met zachte sticks, voetbalden of genoten als toeschouwer van de hockeywedstrijd!

Doornse Hockey Club hartelijk dank voor jullie gastvrijheid.                                               

Als u geïnteresseerd bent om ook gastgezin te worden, dan kunt u zich aanmelden door te mailen naar gtheuvelrug@gmail.com t.a.v. Elisabeth Markvoort en Annechien IngenHousz. U bent van harte welkom. Meer informatie over GAT  is te vinden op www.gastaantafel.nl.

We hopen op veel reacties!

Facebook en Instagram

Beste gastfamilies en nieuwkomers,

 

Om de naamsbekendheid van Gast aan Tafel te vergroten en op die wijze meer deelnemers enthousiast te maken om mee te doen met ons programma zijn wij sinds kort actief op Facebook en Instagram.

Voor die media zijn met name foto’s erg belangrijk.

De kans is groot dat u leuke foto’s heeft gemaakt van uw onderlinge maaltijd of andere activiteit in het kader van Gast aan Tafel.

Kunt u een paar leuke en geschikte foto’s naar ons opsturen?

In het kader van de privacy wetgeving is het van belang dat iedereen op de foto toestemming geeft dat de foto op social media komt.

De foto’s graag sturen naar info@colsenontwerpt.nl

Artikel over Gast aan Tafel in het AD

Mirjam en Axel eten elke maand samen met een vluchtelingen-gezin: 'Door het eten leer je elkaars cultuur kennen'

 

AAN TAFEL Mirjam Röhling en Axel Wicke eten eens in de maand met een Eritrees vluchtelingen-gezin. ,,Samen een maaltijd nuttigen is het ultieme verbindingsmiddel.'' Voor de rubriek Aan Tafel schuiven we elke week bij iemand aan uit de regio en prikken een vorkje mee. Deze week gingen we langs in de Schilderswijk. 

Het hele artikel kunt u lezen door op onderstaande link te klikken. 

https://www.ad.nl/den-haag/mirjam-en-axel-eten-elke-maand-samen-met-een-vluchtelingen-gezin-door-het-eten-leer-je-elkaars-cultuur-kennen~a263a724/?referrer=https://www.google.com/  

Artikel in de Nieuwsbode Heuvelrug

Door Ellis Plokker

Kennismaken door samen te eten 

Aan tafel bij een gezin uit Syrië

 

Alexandra Ruiter hoorde een aantal maanden geleden over Gast aan Tafel. Het leek haar leuk om nieuwkomers te leren kennen en ze meldde zich aan met haar man Antal Ruiter en hun kinderen Nicolaas (14) en Marie-Juliette (11). Het is inmiddels de vierde keer dat ze samen met het Syrische gezin van Nadja en Hamad Ramadan eten. Deze keer bij de Syrische familie, die sinds twee jaar in Wijk bij Duurstede woont.

Sinds de zomer eten de gezinnen ongeveer een keer in de maand samen, in principe in totaal zes keer. Nadja en Hamad Ramadan hebben drie kinderen: Khalid (9), Ali (7) en Ibrahim (1). Zij zijn heel gastvrij, maar spreken nog niet erg goed Nederlands. Antal Ruiter lost dat handig op door gebruik te maken van Google Translate. Hij zoekt het woord 'gastvrij' op en laat de Arabische vertaling zien aan Hamad Ramadan. Deze knikt en vertelt dat gastvrijheid heel gewoon is in de Syrische cultuur. Op tafel staat een feestmaal: er zijn schalen met kip, aardappels, gevulde druivenbladeren, Tabouleh (een gerecht met bulgur, peterselie en andere kruiden) en schaaltjes met een saus van komkommer, knoflook en yoghurt. Alexandra Ruiter vertelt dat het samen eten de eerste keer meteen heel gezellig was. Antal Ruiter: "Het was zomer en mooi weer. Ik had hamburgers gemaakt, want we wilden niet meteen met boerenkool of iets anders Hollands aankomen. Tot onze verbazing aten de Syrische kinderen veel groenten, en ze houden niet van chocola." Alexandra Ruiter vult aan: "Dat was een heel grappige ontdekking. Het is heel gemakkelijk en leuk om samen te eten. Je kunt zo iets doorgeven aan elkaar van je eigen cultuur en je ontmoet mensen die je anders niet zou ontmoeten." Nicolaas Ruiter en zijn zus Marie-Juliette vinden het leuk om andere culturen en eetgewoonten te leren kennen. Ook Nadja en Hamad Ramadan zijn erg blij met het vriendschappelijke contact. De sfeer is goed: er wordt gegeten, gepraat en gelachen. Na de maaltijd is er thee, koffie en zijn er allerlei zoete lekkernijen.

Gemeentemuseum Den Haag

Meet a local / Meet a newcomer

Op 15 februari organiseerde het Gemeentemuseum [in nauwe samenwerking met Gast aan Tafel] een bijeenkomst voor gastgezinnen en ‘nieuwkomers’. De gasten konden genieten van een heerlijke maaltijd [chef Zina Abboud] en van de muziek van Amer Shanati. Er was een rondleiding bij de tentoonstelling Glans en geluk. Het was een fantastische avond.

Familiedag 2018

Familiedag op zaterdag 24 november groot succes!

 

Het was een gezellige drukte op de familiedag. Mooie verhalen van gastgezinnen en Nieuwkomers die het samen eten als heel waardevol ervaren. Er ontstaan nieuwe vriendschappen en de kinderen krijgen er nieuwe speelmaatjes bij. Een mooie toespraak mocht niet ontbreken en die werd verzorgd door onze voorzitter Michiel Hardon. Prima hapjes en diverse soorten thee en limonade maakten het tot een echt feest.

Pasen 2018

Een Nederlands gezin geniet met een Soedanees gezin van de Paaslunch.

Twee gezinnen vieren samen Pasen

Uitslag Help Nederland vooruit [ING Nederland fonds]: Gast aan Tafel krijgt 2e prijs!

Op zaterdag 10 maart werd de uitslag van de campagne Help Nederland vooruit regio Den Haag oost bekend gemaakt op het ING kantoor aan het Tournooiveld. Stichting Yasmin ontving de eerste prijs. Op de foto een trotse voorzitter en een tevreden penningmeester.

Familiedag 2017

Op 11 juni vond de 'familiedag' van Gast aan Tafel plaats. Alle gastgezinnen en alle nieuwkomers waren uitgenodigd voor een hapje en een drankje. De ontvangst vond plaats in het Palestijns/ Israelische restaurant 'Love and Peas'

Please reload