• Facebook
  • Instagram

Veelgestelde vragen

Naast alle overeenkomsten die er tussen de verschillende culturen zijn, bestaan er ook verschillen. Als je daarvan op de hoogte bent en er rekening mee houdt, is het heel makkelijk om een goed contact op te bouwen.

 

Hier vind je onze antwoorden op veelgestelde vragen.

Nieuwkomers

Wat gebeurt er nadat ik ben uitgenodigd voor de eerste [eet]afspraak?


Het gastgezin zal contact met je opnemen om een afspraak te maken. Zij zullen je uitleggen hoe je het beste bij hen thuis kunt komen. Geef even door of je alleen komt of met meerdere mensen, zoals familieleden. Als er iets tussenkomt en je moet de afspraak afzeggen, geef dit dan even per email of telefoon door aan het gastgezin.
Wat gebeurt er nadat ik binnenkom bij iemand thuis?


Het verschilt enorm onder de Nederlandse mensen of zijn hun schoenen aan of uit hebben in huis. Nederlanders geven elkaar een hand om zichzelf te introduceren.
Wat eten Nederlanders?


Het is gewoonlijk in de Nederlandse cultuur om iemand te vertellen wat je lekker en niet lekker vindt. Dit kun je vooraf al doorgeven. Als je alleen halal vlees eet of allergieën hebt is het ook slim om dit vooraf even door te geven.
Een volgende afspraak?


Tijdens de eerste ontmoeting kun je een nieuwe afspraak maken. Samen spreek je af wat je de volgende keer gaat doen: nog een keer samen eten, een kopje koffie drinken, een wandeling maken of met de kinderen naar de speeltuin.
Kan ik mijn gast uitnodigen voor volgende etentjes als ik alleen ben?


Wij raden je aan om niet alleen te zijn wanneer je jouw gast ontvangt. Misschien kun je een vriend, een buur, of een familielid uitnodigen om ook te komen eten. Dit maakt het voor beiden partijen ook makkelijker en minder intensief.
Eet je samen? Wat zet ik dan op tafel?


Wij vragen je rekening te houden met de aan religie gebonden eetgewoontes van de gast. Voor islamitische mensen betekent dit: halal geslacht vlees en geen varkensvlees. Verder kan het natuurlijk geen kwaad om vóór de eerste ontmoeting te vragen of de gast andere afkeuren of allergieën heeft.
Wat moet ik doen als mijn Nederlands/Engels nog niet zo goed is?


Ten eerste raden wij je aan om mee te doen als je al een beetje Nederlands spreekt. Dit is een goede manier om te oefenen. Daarnaast kun je online vertaalmachines gebruiken, zoals google translate. Een goede website voor het vertalen van Tigrinya is www.geezexperience.com. Het kan ook helpen om een thema te kiezen waarin beiden maaltijdpartners in zijn geïnteresseerd, bijvoorbeeld muziek. Spelletjes doen werkt ook goed; daar is weinig taal bij nodig.
Waar moeten wij over praten?


Nederlanders zijn vaak open, direct, en hebben respect. Als je het niet fijn vindt om over iets te praten, zoals persoonlijke details, dan kun je dit aangeven en zal dit geen probleem zijn.
Wat doe ik als ik wil roken?


Sommigen mensen roken binnen, sommigen niet. Je kunt hiernaar vragen. Het gastgezin zal je vertellen wat hun gewoonten zijn.
Zijn er huisdieren?


Veel Nederlandse mensen hebben huisdieren. Wanneer je een probleem hebt met huisdieren dan kun je ze dit laten weten.
Mag ik foto's maken?


Vanwege privacy raden wij aan eerst toestemming te vragen voordat je foto’s maakt. Vraag ook expliciet of deze op sociale media geplaatst mogen worden, als dat de bedoeling is. Dit vanwege privacyoverwegingen. Willen jullie foto’s delen? Wij zien ze ook graag terug op onze facebook!
Tot hoe laat blijven de gasten?


De duur van de avond zal afhangen van hoe de avond loopt. Net zoals dat gaat bij etentjes met bekenden, zal ook hier een moment komen waarop beide partijen aanvoelen dat het tijd is om naar huis te gaan.

Gastgezinnen

Eet je samen? Wat zet ik dan op tafel?


Wij vragen je rekening te houden met de aan religie gebonden eetgewoontes van de gast. Voor islamitische mensen betekent dit: halal geslacht vlees en geen varkensvlees. Verder kan het natuurlijk geen kwaad om vóór de eerste ontmoeting te vragen of de gast andere afkeuren of allergieën heeft.
Wat doe ik als de gasten beperkt/geen Engels of Nederlands spreken?


Ten eerste probeert Gast aan Tafel ervoor te zorgen dat de nieuwkomers die meedoen al een beetje Nederlands spreken. Daarnaast kun je online vertaalmachines gebruiken, zoals google translate. Een goede website voor het vertalen van Tigrinya, de taal van Eritrea, is www.geezexperience.com. Het kan ook helpen om een thema te kiezen waarin beide maaltijdpartners zijn geïnteresseerd, bijvoorbeeld muziek. Spelletjes doen werkt ook goed; daar is weinig taal bij nodig. Overigens willen de meeste gasten heel graag Nederlands leren. De ontmoeting is natuurlijk een goede gelegenheid om de taal verder te oefenen!
Waar moeten wij het over hebben?


Vaak hebben de nieuwkomers een moeilijke reis naar Nederland gehad en traumatische ervaringen opgedaan. Veel van hen willen daar niet bij iedere nieuwe kennismaking over praten. Wees daarom terughoudend met het vragen naar de reden en geschiedenis van hun vlucht. Laat het initiatief om daarover te praten bij hen. Vaak is het veel leuker om over overeenkomsten en andere onderwerpen te praten, zoals iemands beroep of opleiding, de kook- en eetgewoontes, hobby’s, sport, kunst, taal, etc.
Wat doe ik als de gast wil roken en ik dat liever niet heb in mijn huis?


Je kunt de gast rustig uitleggen wat jouw wensen en regels in huis zijn. Bied bijvoorbeeld een andere locatie aan om te roken, bijvoorbeeld in de tuin of bij de voordeur, en las af en toe een rookpauze in.
Ik ben alleen. Kan ik gasten ontvangen?


Het is aan te raden om niet alleen te zijn wanneer je de gasten ontvangt. Nodig een vriend of vriendin uit of een buurman/buurvrouw. Dat maakt het voor beide partijen luchtiger en minder intensief.
Ik ben een alleenstaande vrouw (met of zonder kinderen). Kan ik gasten ontvangen?


Ja natuurlijk kan dat. Gast aan Tafel let bij het koppelen op een zo goed mogelijke match, dus vrouwen worden bij voorkeur aan vrouwen gekoppeld. Doordat er zich meer mannen opgeven dan vrouwen, kan het zijn dat je toch wordt gekoppeld aan een man. Wij zullen bij je nagaan of dit oké is. Wanneer het om een mannelijke gast alleen gaat, is het aan te raden om een buurman of buurvrouw, vriend of vriendin erbij uit te nodigen. Jouw gast zou zich ongemakkelijk kunnen voelen, vanwege cultuurverschillen, bij een ontvangst door een vrouw alleen.
Wat moet ik met mijn huisdier doen als de gasten bij ons zijn?


Je kunt dit soort onderwerpen het beste even bespreekbaar maken. Het blijkt dat de verschillen in gewoonten en gebruiken onder de nieuwkomers enorm verschillen. Zo knuffelt de ene persoon heel graag de hele avond met een huisdier en wil een ander een huisdier liever niet aanraken.
Mag ik de nieuwkomer een cadeau geven?


Ja natuurlijk mag dat. Let wel op dat het niet te groot en te kostbaar is. Dat ondermijnt de gelijkwaardigheid tussen beiden partijen.
Kan ik alcohol schenken?


Wanneer de gast een islamitische achtergrond heeft raden wij aan dat je in acht neemt dat sommige moslims geen alcohol nuttigen. Tijdens het eerste etentje kun je hiernaar vragen, aangezien de gebruiken voor het nuttigen van alcohol enorm verschillen van persoon tot persoon.
Mag ik foto's maken?


Vanwege de privacy raden wij aan eerst toestemming te vragen voordat je foto’s maakt.

Wil je ze op sociale media plaatsen, vraag daar dan expliciet toestemming voor. Willen jullie foto’s delen? Foto's kun je mailen naar [secretaris@gastaantafel.nl].
Tot hoe laat blijven de gasten?


De duur van de avond zal afhangen van hoe de avond loopt. Net zoals dat gaat bij etentjes met bekenden, zal ook hier een moment komen waarop beide partijen aanvoelen dat het tijd is om naar huis te gaan.

Aanmelden